Gasztrokaland az U26-ban

2011.07.18. 16:05

2011. július 9. 12:00 / Feri

 

Amióta a Budai Gourmet fesztiválon kipróbáltuk az U26 Bisztronómiai fakultációt, szerettük volna tesztelni „élesben” is. Hétvégén remek alkalom adódott erre, mivel meglátogatott minket Tünde unokatesója.  Mivel nem készültünk fel rá, így az otthoni főzéshez nem voltak adottak a feltételek (+ kedvünk sem lett volna hozzá :)), így megvendégeltük az U26 bisztronómiai fakultáció nevezetű étteremben.


Megpróbáltam egy kicsit felkészülni az U26-ból, de sajnos nem sok mindent találtam róla az interneten. Egyedül annyit tudtam meg róla, hogy célként tűzte ki, hogy a fiatalokat közelebb hozza a gasztronómiához. Ezt olcsó árakkal és színvonalas ételekkel próbálják elérni – és 26 éves korig alacsonyabb áron kínálják a menüt.

 

1.     Megközelíthetőség

Budapest, VI. kerület, Teréz körút 55-57. (Eiffel tér) www.bisztronomia.hu


Tömegközlekedéssel egyszerű odajutni, mivel a nyugati mellett található az étterem. Ha mégis autóval akarunk menni, akkor biztos találunk parkolóhelyet, de a környéken mindenhol fizetni kell (hétvége kivételével).

 

2.     Ételek

Az étlapon a hetente megújuló menü + a ház ajánlata (ami jelen esetben hamburger) található. A társaság elég „finnyás” volt – Tündét már gondolom, ismeritek, az unokatestvére pedig nem eszik cukrosat, marha + sertéshúst és még rengeteg egyéb dolgot –, de mégis sikerült mindenkinek választania.

Elsőként (illetve sajnos a levesek után/mellé) egy amuse bouche érkezett, ami kacsamájtatár volt.


Mivel kis hiba folytán (erről később) a levesek mellé érkezett, így nem igazán tudtuk teljesen kiélvezni az üdvözlő falatokat (illetve elveszítették az üdvözlő jellegüket). Kár, mert nagyon jól sikerült egyébként.

Első fogásnak a chorizo-s burgonyaleves, angol zellerrel-t választottam.


A burgonya nem volt benne szétfőzve, a kolbász pedig jól „fűszerezte” a levest. Nem tudok rá semmi negatívat mondani, de nem volt benne semmi különleges sem.

Tünde szintén levest választott, ami egy Indiai karalábé krémleves volt kurkumával, curry-vel és karemellizált grissinivel.


Én is megkóstoltam és nagyon ízlett (jobban, mint a saját levesem, mivel kicsit különleges volt). Enyhén és kellemesen csípett és érezhető volt a karalábé íze is.

Tünde: Nem csak különleges, hanem kiemelkedően finom is volt ez az enyhén csípős, enyhén curry-s (amit hál Istennek nem vittek túlzásba, mert régen a szagát sem bírtam elviselni), enyhén karalábé ízű leves.

A harmadik társunk gazpachot rendelt, ami mini rozmaringos bagettel érkezett.


Mint írtam, a srác nagyon sok mindent nem eszik, ezért félve próbál ki új dolgokat. De ez nagyon ízlett neki, még másnap is erre vágyott. Sajnos nem kóstoltam, de talán inkább ezt kellett volna választanom, a nagy melegben jót tett volna a hideg gazpacho.

Tünde: nyáron az egyik legjobb leves szerintem a gazpacho, amit az U26-ban is tökéletesen készítettek el. Kellemes, fűszeres, hűvös íze nagyon jól esik a kánikulában.

A főételeknél volt egy kisebb (vagy inkább nagyobb) kavarodás, erről majd később lesz szó. Előre csak annyit, hogy egy főétellel több érkezett.

Amit nem választott senki, de mégis megettük: Szicíliai lazac pogácsa, avokádós tagliatelle, Törley espuma.


Annak ellenére, hogy nem ezt választottuk, nagyon ízlett. A lazacpogácsa nem volt egy telitalálat (bár semmi baj nem volt vele), de a tészta finom volt. A Törley hab pedig az egész tálat még élvezhetőbbé tette.

A választott főételem „Lassan, hazel nut fűszerrel sült pulykacomb filé, érlelt sonkával” volt.


Bármikor rendelnék ilyet. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy leírjam: Nagyon jól főznek az U26 konyháján. Minden része rendben volt, csak dicsérni tudnám, de nem akarok fellengzős lenni.

Tünde elsőre azt kapta, amit megrendelt (ami nem volt egyébként jellemző :)): Egybensült sertésszűz, pirított diós serpenyős burgonyával, balzsamecet redukció, rukkola.


Tünde: egy újabb olyan fogás, amit a húsokat nem túlzottan kedvelőknek is szívből merek ajánlani! Omlós és ízletes volt a sertésszűz. Nagyon ízlett a serpenyős burgonya, kellemes fűszeres olajban készült, amit a pirított dió csak megkoronázni tudott.

Tünde unokatestvére az ajánlatból választott: U26 csirkeburgert.

Elsőre sajnos marha burger érkezett, amit lefényképeztünk, de nem kóstolta meg senki. Én alig tudtam magam visszafogni. :)


Nem sokat kellett várni, megérkezett az általa rendelt burger is.


Szerencsére ízlett neki. Nem kóstoltam, de az étterem leírása „zelleres, petrezselymes csirke pogácsa, currys-olivás majonézmártás, friss saláták, sült hagyma, házi buciban” izgalmasnak tűnt. A buci meg volt pirítva, a burger mellé pedig mustár is érkezett (ezt megkóstoltam, teljesen hagyományos mustárnak tűnt). Mindenképpen szeretném kipróbálni a marhaburgerüket, remélem, lesz rá alkalmam.

Desszertet csak Tünde és én ettünk.

Én meggy parfait, whisky-s csokoládé mártásban-t rendeltem.


Egy jól összeállított desszert volt. A parfait piskótán volt tálalva, a whisky ízét nem igazán észleltem. Finom volt, de ettem már jobbat.

Tünde a „Belgian waffel – juharsziruppal, méz ropogóssal”-t választotta.


Tünde: nem volt a legjobb választás. Sok volt a waffel és a porcukor, a juharszirup pedig kevés, illetve az egyik (ahogy a képen is látszik) picit túl volt sütve. Nem ízlett igazán, ott is hagytam belőle – pedig desszertnél ezt a move-ot nem nagyon szoktam alkalmazni. :)

 

3.     Kiszolgálás

Ezen a téren elég sokat kellene fejlődniük, bár lehet, hogy csak rossz napot fogtunk ki. Akkor jöjjön a beharangozott „kaland”. Érkezésünkkor egy nagyon kedves, fiatal pincérlány jött az asztalunkhoz. Felvette a rendelést, nem írt le semmit, hanem megjegyezte – mi legalábbis így gondoltuk. Még beszéltünk is róla, hogy mostanában sehol nem írják fel a rendelést, illetve, hogy mivel az étlap nem túl terjedelmes, könnyen megjegyezhető a rendelés. Sajnos valami hiba történt a mátrixban.

Már az amuse bouche érkezésekor problémák adódtak. A rendelés leadása után megérkezett 2 leves, majd a következő fordulóban a harmadik + a 3 kacsamájtatár (amikről akkor még nem tudtuk, hogy mik is pontosan). Ekkor – mivel csak egy szalvéta került az asztalra az evőeszközökkel, mi pedig hárman voltunk – kértünk még 2 szalvétát. Miközben vártuk a plusz szalvétákat, tanakodtunk, hogy mi lehet a 3 „kanálban”. Mivel 3 darab ugyanolyan „valami” volt, nem érkezhetett valamelyik leves mellé. A konyha által összeállított üdvözlőfalatkáknak pedig kicsit későn érkeztek. Végül, mikor megérkeztek a szalvéták, megkérdeztük. Ekkor lett számunkra világos, hogy ez mi is akart lenni. Bár a pincérlány csak annyit mondott, hogy kacsamájtatár, nem részletezte, hogy miért is kapjuk (csak a rafinált észjárásunknak tudható be, hogy rájöttünk) és miből is áll pontosan.

Aztán a levesek elfogyasztása után szépen sorban érkeztek a főételek. Először a hamburger érkezett meg + a lazac (amiről még akkor nem tudtuk, hogy az). A hamburger hosszas vizsgálata és a pincérnél való érdeklődés (ő pedig a szakácstól tudta meg) után, kiderült, hogy ez bizony marhából készült, mi viszont csirkéset rendeltünk. Marhaburger el. A „furcsa pogácsa”, Tünde elé került, elém pedig a sertészűz. Mivel a sertésszűzet felismertük, így kizárásos alapon a „furcsa pogácsa” csak a pulyka lehet. Gondoltam, itt így néz ki a pulykacomb filé, bár furcsán pislogtunk rá mindannyian. Megkóstoltam és kiderült, hogy ez lazac. Háromból kettő kapufa. Nem túl jó arány. A pincérlány – illetve általa a konyha – kikérdezése után kiderült, hogy (állítólag) lefagyott a számítógép és összekeverte a rendeléseket. Pontosabban hozzáadta a lazacot is. Mivel informatikában jártasnak mondhatom magam, nehezen tudom ezt elképzelni, de legyünk jóindulatúak. Már gondolkodtam, hogy rágja kánya, bevállalom a lazacot, amikor az ekkorra már nagyon zavarban lévő pincérhölgy felajánlotta, hogy fogyasszuk el a lazacot is, ajándék a kellemetlenségek miatt. Mivel finom volt, kicsit sikerült a kompenzáció. :)

A desszertek előtt azért leegyeztettük a rendelésünket, így azzal már nem volt probléma. Viszont levezetésként rendeltünk kávékat, amik valamilyen oknál fogva lemaradtak a számláról. Lehet, hogy ezt is ajándékba kaptuk, de erről nem informált minket senki, így sajnos megköszönni sem tudtuk.


Összességében, azért nem ilyen szörnyű a helyzet, a hölgy nagyon kedves volt és látszott, hogy nagyon zavarban van, szeretné jóvá tenni a bakijait. Így nem is vettük nagyon komolyan a tévedéseit. Lehet, hogy az U26 koncepciója nem csupán az, hogy fiataloknak próbál „szolgáltatni”, hanem fiatalokat/pályakezdőket alkalmaz? Mindenestre kicsit jobban oda kellene figyelni a kiszolgálásra.

Tünde: Azt hiszem, a fentiekben minden benne volt. Annyit tennék mégis hozzá, hogy a felszolgáló leányzó a tapasztalatlanságát kompenzálta a személyes varázsával, így fel tudtuk fogni az egészet egy vicces kalandnak és egyáltalán nem bosszankodtunk, hanem jókat mosolyogva fogyasztottuk a finomabbnál finomabb étkeinket!

 

4.     Feeling

Az étterem előtt egy elég nagy terasz, illetve az egész Eiffel tér található. Nagyon kellemes volt az árnyékban étkezni és jó érzés volt egy kis zöld oázisban eltölteni 1-2 órát. Aki járt már az Eiffel téren, az tudja miről beszélek.

 

Tünde természetesen járt a benti részen


…és a mellékhelyiségben is :)


 

 

Tünde: a benti rész abszolút trendi, jó hangulatú. A mosdóról ugyanez mondható el. A sötét enteriőrben izgalmasan mutatnak a földről és a falakról világító vörös fények. Tisztasággal, felszereltséggel minden rendben volt.

 

 


 

5.     Árak

Nagyon olcsó volt! Egy 3 fogásos menü ára 1.490,- Ft (26 éves korig 1.190,-), mi a fenti menüért összesen 7.510,- Ft-ot fizettünk hárman.

 

6.     A Gasztrotúrák összegzése

A felszolgálói bakik ellenére visszavágyunk. A hetente változó menü, a nagyon finom és kreatív ételek, a hangulatos környezet, a kedvező árak, illetve a megelőlegezett bizalom, hogy javulni fog a kiszolgálás, kompenzálják a „kaland” okozta negatív érzéseket. Jó eséllyel törzsvendégek leszünk, hacsak nem romlik a színvonal.

A pontozás során kivételesen kisebb súllyal vettük figyelembe a kiszolgálást, és mint írtam, megelőlegezzük a bizalmat és csak egy rossz nap számlájára írjuk a történteket.

 

Pont:

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroturak.blog.hu/api/trackback/id/tr63077322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása