Budapest, Kocka, 2014. július 5. / Tünde

 

Napról napra nyílnak az újabbnál újabb helyek (és csuknak be a bukottak) a városban, ember fia/lánya legyen a talpán, aki bírja még követni a Budapesten zajló éttermi felhozatal mozgását. Nem könnyű választani a kínálkozó lehetőségek közül, ezért örömmel vesszük, ha útba igazításként kapunk valami „jelet”. Jelen esetben is így volt. Mint tudjátok, hétvégente a NU-ban szoktunk kikötni, így már nagyon jó a kapcsolatunk a személyzettel, figyeljük a mozgásaikat. Az egyik exNU-s felszolgáló leányzó például épp a Kockában dolgozik és igen hívogató posztokat szoktunk tőle látni, így aztán adta magát az ötlet, hogy őket válasszuk a sok-sok trendi hely közül.

Kocka001

Először július elején jártunk náluk egy igazán kedvünkre való nap vége felé. Hogy még jobban megmaradjon az emlékezetünkben, írok a napról is néhány szót, annál is inkább, mert van némi köze az aznapi célpontjainknak a gasztronómiához – ha nagyon szűken véve nem is teljesen (hisz nem minden állomáson ettünk), de a vendéglátáshoz mindenképpen.

Úgy indultunk el ezen a kellemes szombati napon, hogy megyünk, ahogy hozza a flow, nem tervezünk semmit, csak eltöltjük az időt a városban, ahol épp jól esik, amíg jól esik és ahogyan jól esik. Így is lett.

Kezdtünk a Spílerben. Róluk még nem írtunk, pedig már többször élveztük a hely előnyeit, de egyszer majd csak visszatérünk rá... A lényeg, hogy bírjuk nagyon a hangulatát és a hamburgereik is nagyon rendben vannak.

Az ebéd után ki akartunk próbálni egy olyan kávézót, ahol még nem voltunk. A Fekete volt az, amiről jókat olvastunk és ahová kényelmesen átsétálhattunk. Érdekes élmény volt... (nem) kicsit Amsterdam coffeeshop feelinget nyújtott a kiszolgáló srác a furcsa (egyedi megjelenés, mozgás, lelassult és iszonyú halk beszéd), de egyben izgalmas stílusával.

Az egész hely furcsa, hisz egy ici-pici „talponálló” kávézó, ahol bent max. a bejárati ajtó 1-2 méteres távolságában tudsz megállni a fal mellett, a körút forgatagában pedig aprócska fekete-fehér bútorok szolgálnak ülőhelyül (azóta a kávézónak helyet adó ház belső udvarában aranyos kis színes kerthelyiséget alakítottak ki). Csak a kávéjuk nem furcsa, az teljesen rendben lévő. Egyébként ők tökéletes példát mutatnak arra, hogy hogyan lehet egy igazán aprócska helyből valami tényleg szuper dolgot kihozni – igényességgel, magas színvonalú termékekkel és egyedi stílussal, kellemes hangulattal.

Szeretjük az új, izgi kávézókat is kipróbálni, de már így is túlzottan lekerül a fókusz ebben a bejegyzésben a főszereplőnek szánt Kockáról, ezért csak néhányukat megemlítek, amiket ajánlunk. Példának kedvéért: ha igazi kávékülönlegességre vágysz: Mantra Specialty Coffee Minibar; ha megbízható, folyamatosan magas minőségre: Espresso Embassy; ha valami klasszikusra vágysz a boldog békeidőkből: Liget kávé @ Városliget Café & Bar 1895; ha szimplán egy jó kávéra, de nem igazán érdekel a kiszolgálás (az ugyanis az utóbbi időben igencsak hagy kívánni valót maga után – biztos túl jót tett a forgalmuknak a sok pozitív hírverés róluk): My Little Melbourne Coffee; ha pedig nagy választékot olcsón akarsz, mégis jó minőségben, akkor a Frei kávézóinak valamelyikét ajánljuk. További kávés részletekért ajánlom egy kávégourmet barátnőm blogját, akinek nem lehet csalódni az ízlésében – érdemes követni!

A Fekete kávéja után kitaláltuk, hogy megnézünk néhány tetőteraszt, amelyek szintén gombamód szaporodnak az utóbbi időben a városban – persze ezt sem bánjuk, csak így tovább. Elsétáltunk a Corvin tetőhöz, ami mint éjszakai szórakozóhely jól ismert, de most tetőterasz bárként szerettünk volna feltérképezni. Sajnos a 6 órai nyitást nem tartották, így továbbálltunk. A TTB-ben, azaz a Tip Top Bárban kötöttünk ki. Nagyon kis hangulatos teraszuk van a Kecskeméti utca Egyetem térre néző sarkán.

Az egyediségből, ízlésesen megvalósított összhangból itt is van ám rendesen!

Már feljutni hozzájuk is kihívás volt a döglesztő melegben, ugyanis nincs lift és sok-sok csigalépcsőt kell megmászni, míg megérkezünk hozzájuk, azt hiszem, a 7. emeletre. Közben Budapest romkocsmáira jellemző hangulattal bíró helyiségekben lehet megpihenni vagy akár italt is rendelni a nagy hőségben. A tetőteraszon pedig tovább lehet olvasztani a zsírunkat a melegen vagy rendelni valami finom, hideg koktélt... Érdekes szemszögből lehet körbenézni a város magaslataiba, kellemes látványt nyújt a szomszédos Egyetemi Kisboldogasszony templom épülete is.

Miután itt kipihentük magunkat, megerősítést nyert a további tetőteraszok meglátogatása.

Először az Andrássy úton, a Párizsi Nagyáruház melletti/fölötti 360° bárba látogattunk el. Ők arról kaphatták a nevüket, hogy közel 360°-ban lehet tőlük szemlélni csodás városunkat.

Fantasztikusan szép volt a budapesti naplementét onnan nézni. Nagyon tetszett a hangulata, bár más volt, mint a TTB. Ez sokkal inkább trendi, hangulatában hasonlít a bangkoki Vertigo and Moon Barra (@Banyan Tree Hotel Sathorn), amit tavaly tavasszal volt alkalmunk kipróbálni. Húúú, még a thaiföldi élményeinkkel is adósok vagyunk... Íme néhány éjszakai (ennek megfelelően nem túl éles) fotó az ottani feelingről:

Bangkokban és Budapesten is jól öltözött, külsőségekre adó fiatalok voltak leginkább. Bangkokban sem tervezetten érkeztünk, így ott olyannyira figyeltek a külsőségekre, hogy Ferinek adtak egy hosszú nadrágot és abba kellett belebújnia a bárlátogatás alatt. Koktéloztunk mindkét helyen. A 360° bárban nem vittük túlzásba, mert a kiszolgálás nem volt az erősségük – láthatóan nem voltak felkészülve a nagyobb tömegre (ezen a napon volt a Budapest Pride, így néhány meleggel bővült az egyébként is népes közönség), ezért mikor megéheztünk, nem is fordult meg a fejünkben, hogy náluk együnk – így jutottunk el végre a bejegyzés főszereplőjének szánt Kockához.

Ők tavaly novemberben nyitottak a Gozsdu udvar közepét keresztező Kazinczy utca végén. A nevüket minden bizonnyal a szembetűnő kocka alakjukról kapták.

Kocka002

Első alkalommal sötétben ismerkedtünk meg a hellyel – a fotón azért látszik csupán a kocka feeling, mert a jobbik telónk lemerült, az enyém meg nem igazán való éjszakai fotózásra...

Kocka003

Felmértük a terepet kívülről, a kerthelyiségből, ahol az épp zajló foci VB meccseit vetítették.

Kocka004

És a belső részt is felderítettük.

Kocka005

A mellékhelyiségek felé vezető úton még üresen állt a pincében elhelyezkedő dj-pult és tánctér. Táncolni lehet a felső szinteken is, illetve tetőterasszal is rendelkezik a hely, de valahogy odáig még nem sikerült felmásznunk.

Kocka006

Kocka007

Ha már lent járunk, az innen nyíló mellékhelyiségekről is ejtek néhány szót.

Kocka008

Először kifogyott a folyékony szappan, ami a tengeri herkentyűk után nem esett túl jól, így jeleztük a hiányosságot a személyzetnek, és azóta minden alkalommal volt szappan és kéztörlő papír is a mellékhelyiségekben. A wc-k, mosdók egyébként rendben vannak – igaz, legutóbb a férfiak piszoárja épp elromlott, így kellemetlen szagot árasztott, de azt nyilván megjavíttatj(t)ák és újra visszaállnak a dolgok a normál kerékvágásba.

Miközben körbefotóztuk a helyet, összefutottunk a fent említett, exNU-s leányzóval, aki egyébként a Kocka egyik üzletvezetője, és megkértük, hogy ajánljon nekünk valami fincsit. Ő mondta, hogy a tengeri herkentyűiket nagyon ajánlja és a hamburgereiket is érdemes megkóstolni. Így is tettünk. Rendeltünk a tenger terméseiből, Feri pedig a legkívánatosabb burgerüknek nézett utána.

A piri-piri garnélával kezdtük.

Kocka009

Isteni finom volt a csípős (afrikai chili = piri piri) grillezett garnéla, olyannyira, hogy a mellé tálalt kenyérrel a fokhagymás zsiradékot is sikerült az utolsó cseppig kimártogatnunk.

A grillezett calamarival sem fogtunk mellé!

Kocka010

Annyira fantasztikusan volt elkészítve, hogy már-már krémesnek hatott. Igen, a polipot nem csak úgy lehet elkészíteni, ahogy a rossz helyeken szokás (gumisra), hogy ne szeresse senki... Ha valaki ezt megkóstolja, garantált, hogy a jövőben imádni fogja!

Feri Juicy Lucyjáról se feledkezzünk meg.

Kocka011

180g-os, cheddarral töltött húspogácsa, ropogós bacon, karamellizált hagyma, cheddar, chilis majonéz, paradicsom, mustár, ketchup. Tényleg szaftos volt, ahogy a nevéből is kitűnik, bár ez a többi burgerükről is elmondható.

Feri: Azóta, ahogyan azt később Tünde is leírja, volt szerencsém még egy alkalommal tesztelni a Juicy Lucyt, illetve megkóstoltam a libamájas hamburgert is. Kezdem az egyetlen kritikával, tudjuk le hamar a negatív dolgokat: nekem a hús kicsit túl van sütve. Nem nagyon, de pont annyira, hogy már érezhető. Igazából így sincs vele nagy probléma, de ha egy picit kevesebb ideig sütnék, még nagyobbat ütnének a burgerek. Erről ennyit, mondom, hogy mi tetszett. A legjobban a burger mellé tálalt szószok jöttek be. Az összes burger mellé jár az isteni fűszeres majonéz és a még finomabb ajvár. Nélkülük nem lenne ugyanolyan a „kockaburger”. A Juicy Lucy abban különbözik a többitől, hogy ebben egy chilis majonézzel van megkenve a hús, így enyhén csípős, illetve a cheddar nem a húson, hanem magában a húspogácsában található. Első alkalommal erősebbnek éreztem, mint az utolsó esetben, pedig akkor még a piri-piri is feladta neki a leckét (az baromira csípett). Így sem volt rossz, de az első kóstolás csípőssége jobban bejött. A burgonya - azt hiszem - fagyasztott, de abból legalább a prémium fajta. Jobb lenne saját sült krumpli, de azért ezt is meg lehet enni. Végül, de nem utolsó sorban a karamellizált hagymáról teszek említést, ami szintén nagyon finom volt. Összességében én szerettem – és még most is szeretem – a Kockában a hamburgereket (ezért is mentünk hozzájuk többször vissza).

Azóta kóstoltunk még néhányszor – ilyen testközelből...

Kocka012

... és teljes széltében-hosszában, a hozzávalóival: sült burgonyával, fűszeres majonézzel és isteni aromájú paprikából készült ajvárral.

Kocka013

Néhányszor már megkóstoltuk a libamájasat is a megújult étlapról – amin egyébként a Juicy Lucy továbböröklődött, nem meglepő módon...

A libamájas még „juicy-bb”, durván folyik, ömlik, csorog-csöpög mindenhol a fogyasztásakor, ezért nehézkes enni, de igazán megéri! Az óriási (számomra túl nagy, így Feri lakott jól vele) husi mellé igazán nagy darab roston sült libamáj dukál. Isteni a karamellizált hagyma is, amivel tovább fokozzák az izgalmakat. Nagyon ízlett!

Van róla elmosódott esti

Kocka014

és napfényes nappali fotónk is.

Kocka015

Hát nem ínycsiklandó?

A nappali verziójába legutóbb ropogós bacon is került – szerintem csak véletlenül... meg is kapta Ferim egy jó nagy darab husival együtt.

Egyik vacsink alkalmával megkóstoltuk a tapasokat is.

Kocka016

Ettünk (balról haladva) snidlinges rokfortkrémet, majonézes tonhalkrémet és kacsamájkrémet is. Mindegyik kiváló választás volt!

Legutóbbi látogatásunkkor eljutottunk a desszertekig is. 3 félét kínáltak, amelyek közül a mascarponés millefeuillet és a pannacottát választottuk (a csokihabot hagytuk ki).

Kocka017

A franciák lefordítva „ezer levél” névre hallgató krémese eltalált desszert volt. Finoman ropogott és mégis könnyed volt a leveles tészta, ami közé vaníliás cukrászkrém került. Egyben volt, jó választásnak bizonyult.

Igaz, Ferinek a másik desszert jobban ízlett, de ezt megbocsátjuk neki, mert ő mindig is szívesen fogyasztotta a karamell(izált) cuccokat.

Kocka018

Egyébként nekem is bejött, bár én az olasz főtt tejszín/tejpuding eperöntetes változatát még mindig jobban kedvelem.

Végezetül néhány szó az italaikról.

Óriási fekete pont, hogy Pepsit tartanak és nincs Coca-colájuk! Igaz, ezzel vigyázzák az egészségemet, mert így legalább a kólát ki tudom hagyni a kávé előtt. Végül is köszi! Óriási piros pont – vagy már inkább csillag (vagy mi volt még a mi időnkben...) – jár viszont a limonádékért! Istenieket készítenek!

Kocka019

A bal oldali a friss gyümölcsös – van benne licsi, mangó, málna, passion fruit, eper, zöldalma –, a jobb pedig a kocka limcsi, amiben friss menta, lime, szóda, cukor és uborka karikák vannak. Különlegesen frissítő és nagyon fincsi mindkettő!

A kávéjukat is próbáltuk. Meglepetésünkre Julius Meinl kávét szolgáltak fel. Utoljára Erdélyben ittunk ilyet, akkor épp azon tanakodtunk, hogy vajon nálunk is kapható-e. Íme a válasz.

Kocka020

A bejegyzés elején felvillantott napunknak a Kockába való kitérő nem vetett véget. Elmentünk még a Léhűtőbe, ahol Feri ivott egy frissen csapolt, magyar kézműves sört, majd a rooftop bárok látogatásának záró akkordjaként felkerestük a Gozsdu Sky-t, ami nagyon nem nyerte el a tetszésünket.

Kocka021

Gagyi volt a hely, az arcok pedig tipikusan azok, akik felvették a szombat estére a legszebb ruhájukat és nagyon menőnek kívánnak látszani... nem tetszett, itt már a bárpulthoz sem mentünk közel. Viszont, hogy ne kellemetlen szájízzel térjünk haza, beugrottunk még egy italra a Szimplakertbe – ami ugye a Lonely Planet (2012-es, közönségszavazásos) toplistáján a világ 3. legjobb klubjának lett kikiáltva (megjegyzem, ha valaki nem tudná, hogy az A38 hajó pedig az elsőnek – büszkék lehetünk rájuk!). Ennek megfelelően tele van mindig külföldiekkel, hétvégén moccanni sem lehet, de társasággal romkocsmában iszogatni tökéletes célpont. Az Instantot is megmutattam Ferinek.

Szoktunk ott bulizni barátnőimmel, mert több féle zenei stílusnak megfelelő helyszínen lehet táncolni (ahogy pl. a – mostanában minősíthetetlen színvonalú – Morrisons2-ben).

A nem kevés élménnyel a zsákunkban végül hazasétáltunk. Megtettünk aznap közel 20km-t gyalog, ami nagyon jól esett. Továbbra is imádjuk ezt a várost!!!

 

 1. Megközelíthetőség

Budapest, VII. kerület, Kazinczy utca 48. www.facebook.com/kocka.kazinczy48?fref=ts

A város kiemelt bulinegyedében könnyen megtalálható, ahogy fent is írtam, a Gozsdu udvar közepét keresztező Kazinczy utca legvégén. Tömegközlekedéssel közel van a Deák tér, autóval pedig a Kazinczy utcában lehet megállni, parkolási díj ellenében.

 

 2. Ételek

Az étlapjuk tartalmaz italozás mellé kínált szendvicseket, bruchettát és grill kolbászt, vannak tapasaik, salátáik, tengeri cuccaik, ezeken kívül a burgereik mellett vannak egyéb húsételeik, tésztáik és vega kajáik is.

Nekünk leginkább a tengerből halászott ételeik jöttek be, de a hamburgereikről és a tapasaikról se tudnánk rosszakat mondani. A többit eddig nem kóstoltuk, valahogy mindig inkább a burgereknél kötöttünk ki – nem véletlenül.

 

 3. Kiszolgálás

Tapasztaltunk több féle kiszolgálást - fiatal, mosolygós, ügyes fiúkat és lányokat ugyanúgy, mint szintén fiatal, szemrevaló, de tehetségtelen egyedet is. Reméljük, ez utóbbinak csak rossz napja volt. Összességében nem vett el sokat a pozitív tapasztalatunkból.

 

 4. Feeling

Budapest bulinegyedéhez illő, fiatalos hangulat.

Kocka022

Ennek ellenére láttunk már idősebb családtagokkal ünneplőket is a teraszon, láthatóan ők is jól érezték magukat.

Kocka023

Nekünk nagyon bejön.

Kocka024

Az sem zavaró, sőt, szórakoztató, hogy lehet figyelni a járó-kelőket a Gozsdus sikátorban, izgalmas arcok tudnak feltűnni... nem csak éjszaka.

Kocka025

Ami viszont furcsa, a bulinegyedben lakók hozzáállása. Nem értem, miért költözik oda (azok csupa új építésű házak, nem lehet, hogy odaszülettek vagy megörökölték őket) valaki, akit zavar a nyüzsgés, a folyton szóló (számunkra kellemes) zene. Ahányszor voltunk este, mindig volt valami rendőrségi balhé a környéken. Csupán mert szól a zene a kerthelyiségben vagy a tetőteraszon, folyton feljelentik őket és kihívják rájuk a rendőrséget, akik intézkednek a zene lehalkítása/kikapcsolása ügyében. Néha nagyon nem értem az embereket, de tényleg...

 

 5. Árak

Eddig ketten, bőséges étkezéssel is mindig megúsztuk 10ezer alatt, így azt gondolom, nagyon rendben van a Kocka ár-érték aránya.

Kocka026

A szendvicsek 1500-2500 közöttiek, a tapasok 800-900 körül vannak, a salik egyenárasan 1.890-be kerülnek. A burgerek (hasábbal és külön felszolgált szószokkal) 1.790 és 1.950 közöttiek, kivétel a libamájas, amelynek az ára magasabb (2.690). A további áraikat megtaláljátok a facebook oldalukon az Étlap menüpont alatt.

 

 6. A Gasztrotúrák összegzése

Nagyon szeretjük a Kockát éjjel: színvonalas bulifeeling finom ételekkel és italokkal, jó áron; és nappal is kellemes, nem csak a kerthelyisége. Ne hagyjátok ki a tengeri herkenytűiket és a hambijaikat sem! Élvezzétek őket fiatalon vagy akár későbbi éveitekben is, nem fogjátok megbánni!

 

Pont: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroturak.blog.hu/api/trackback/id/tr476649287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása