András étterme

2012.07.26. 16:22

2011. április 06. 20:00 / Seprű Oszkár

 

Még áprilisban volt, hogy András éttermébe mentünk vacsorázni, helyesebben András és Nobuyuki Matsuhisa éttermébe, a Nobu Budapestbe. Tünde és Feri már voltak ott, közvetlenül a megnyitás után, és elégedetten távoztak, ezért ahogy megláttuk az aktuális lehetőséget valamelyik diszkont oldalon, rögtön rámentünk az ajánlatra. A japán konyhát még körbe tudnám írni (minden, ami tengerből lett kivéve vagy tenger által partra vetve + marha + rizs), de a peruiról halvány fogalmam sem volt, és ez a mai napig is tart. Azért annyit már tudok, hogy krumpliban nagypályások, valamint szeretik a csípős paprikát, paradicsomot, kukoricát és az egyben sült tengerimalacot. Nyilván a spanyol konyha is nagy hatást tett a perui (inka) ízekre miután Pizarro leigázta őket, és aki nem tanult meg paellat főzni, míg Hacki Tamás elfütyöli az El Condor Pasat, az lett másnap a főfogás. Most, hogy már megvannak az előtanulmányok akár be is mehetnénk az étterembe.

2012-04-06 19-01-41 913

Mehetünk a Kempinski bejáratán és külön a Nobunak címzett bejáraton is, de ha autóval érkezünk, akkor úgyis az aranyáron mért mélygarázsból fogunk felliftezni, mert máshol nem nagyon lehet parkolni a környéken, vagy ha mégis akkor eszméletlen nagy szerencsénk volt… vagy rohadt sokat kell gyalogolnunk. A recepción a foglalásunk alapján készségesen útba igazítottak és asztalunkhoz kísértek. Mikor megláttak minket a jól kiképzett Nobuisták, akkorát üvöltöttek, hogy a katanámért nyúltam ijedtemben, de azt a kabátommal együtt leadtam a ruhatárba. Itt így üdvözlik az embert! Asztalunkon az alábbi csendélet fogadott. Szalvéta, pálcika, pálcikatartó.

2012-04-06 19-06-13 425

Az enteriőr semmi kimagaslóan különleges megoldást nem mutatott számomra, de azért egy nyári Otthon magazinba beférne 2 hasábon. Értékelhető kép nem készült a belső térről, mert túl sötét volt az étteremben, a vaku meg, csak a kajákhoz volt elég. Letisztult, egyszerű, japán motívumokkal díszített, a terem végében egy látványkonyha.

2012-04-06 19-07-53 253

Na, ez az, amit órákig képes lenne az ember elnézni. Hihetetlen profizmussal készítik a sushikat japán, magyar séfek egyaránt. Jut eszembe, a Nobuban az a Schreiner Gábor a sous chef, aki előtte 10 évig a Fujiban dolgozott, így hát elég autentikusan tudja prezentálni a japános fogásokat.

Licsi martini érkezik.

2012-04-06 19-10-33 178

Faragott pálcikára szúrva a gyümölcs. Kellemes étvágycsináló, de soha nem cserélném el egy almás borsodiért. ;-) (András közben kinyúlt pulcsiban és farmerben flangál a vendégek között, és láthatólag minden alkalmat kihasznál, hogy tudassa jelenlétét.)

Rendelünk pár italt, és szinte velük egy időben érkezik is első ételünk az Új stílusú lazac sashimi.

2012-04-06 19-18-08 943

Az addig, hogy nyers lazac, csak sashimi, de az új stílus jegyében ez forró szezámolajjal volt meglocsolva és szezámmaggal meghintve, így sokkal karakteresebb ízeket kaptunk, és a finnyások sem mondhatják, hogy nyers hal, mert a hirtelen ráöntött forró olaj kissé hőkezelte már az ételt. Pálcikával történő elfogyasztás nehézségi foka 3/10.

Fel sem ocsúdtunk a jóságból, mikor érkezett a Bébi spenót saláta grillezett rákkal.

2012-04-06 19-26-14 438

A Lila Lufi Óvodában, ezért kikötöztük volna Margit nénit a gömbmászókához röpke 30 éve, de mióta nyitottam az ízek felé – ami párosult egy előrehaladott konzumidiótizmussal – már nem jön rám epilepsziás roham, ha spenótot kell fogyasztanom. Sőt! Egyszerűen nem tudok párhuzamot vonni a menzás spenót és a friss bébi spenót levelek között.

A hibátlanra grillezett rákocskák és a szarvasgomba olajjal, parmezánnal, vörös mizóval és egy kis fokhagymával ízesített paraj levél valami csoda volt. Vajon ha Margit néni ilyet készített volna nekünk ’82-ben a Lila Lufiban máshogy szocializálódok??? Pálcikával történő elfogyasztás nehézségi foka elején 3/10, végén 7/10.

A felszolgálók nagy profizmussal időzítenek, felszolgálnak, érdeklődnek. Szimpatikus, fiatal csapat, akik tudják, hol vannak és ennek megfelelően viselkednek (András nagyhangon kommunikál a bárpultnál, tán vendégei jöttek? Közben kinyúlt pulóvere ujját felhúzza alkarján).

Ropogós kacsamell eringhi gombával és borsos teriyaki szósszal.

2012-04-06 19-43-10 109

Kacsamellet nem tudtak még úgy elrontani, hogy ne szeressem. Ez most sem történt meg. Dohánylevélre tálalt rosé kacsamell szeletek, eringhi gomba, teriyaki szósz, csíra… vissza akarok menni. Az omlós, kellően zsíros kacsaszeletek és a puha, ízes (számomra egy kicsit vargányára hajazó) gomba a szaftos, makacs (tapadós) szósszal. Isteni volt! Pálcikával történő elfogyasztás nehézségi foka 4/10.

Elérkeztünk a dedikáltan perui fogáshoz: Sistergő tálban sült mangalica "toban yaki" fűszeres perui mártással.

2012-04-06 19-54-42 541

Négyen jöttek felénk, fejenként egy tállal. Felhívták szíves figyelmünket, hogy ha a tálhoz érnénk harmadfokú égési sérülést szenvedhetünk. A tál tényleg sistergett, benne a csíkokra vágott mangalica, gomba, spárga, csípős paradicsomos szósz és szakés flambír – olyan illattal bírt, hogy nehéz kiverni az ember fejéből. Talán a hús egy hajszálnyival lehetett volna puhább, de én így is imádtam. Főleg, hogy az asszonyéból is falatoztam, mert kifogott rajta a „csippős”. Pálcikával történő elfogyasztás nehézségi foka 3/10.

Nagyjából itt voltunk az ételsor csúcsán, amit az alábbi „levezetés” követett: Puha páncélú rák tekercs.

2012-04-06 20-17-27 335

Biztos, hogy puha volt, mert megettem. De ropogós is rémlik meg az, hogy finom volt, avokádót és repülőhal kaviárt nyomokban tartalmazott. A wasabi nem karmolt akkorát, mint szokott, de az is lehet, hogy ügyes technikával kóstoltam. Pálcikával történő elfogyasztás nehézségi foka egyben 1/10, több részletben 8/10. (NASA parabola átmérőjű asztallapot dübeleznek fel a mellettünk lévő asztalra. András, szájában jutalomfalattal csúszik ki a konyhából.)

Jön a desszert, jön a desszert: Maracuja brülé kókuszhabbal, kókuszpehellyel és kókuszfagylalttal.

2012-04-06 20-37-55 380

Pálcikák balra el. Két pincér is áttörli az asztalunkat, semmit nem bízva a véletlenre. Itt a vége, az utolsó kóstolás.

Nem is nagyon férne belém már más. Ez a 6 fogásos Omakase menü gyönyörűen beoszt magának egy átlag gyomrot.

Nagyon szép kelyhet kaptunk. Volt a tányéron zúzott jég, a tetején sült kókuszbigyó és füge megtévesztésnek, hogy a képzetlen zsellér azt higgye, abból  woodoozták a brülét, de közben nem. (András barátai és aktuális, 40 évvel fiatalabb barátnője megérkezett. Kulturáltan helyet foglaltak a mellettünk lévő asztalhoz. András az eddig halkan, háttérben szóló zenét feldídzsézte Sziget nagyszínpad szintig és figyelte a hatást. Úgy láttuk, a baráti társasága vagány dolognak tartotta, és mindegyikőjük nevetett, csak a 25 fizető vendég nem, akik vacsorázni jöttek. Kikönyökölt kardigánja ujja búsan csúszik le csuklójáig…).

Köszönjük Oszkár, innen átvesszük!

 

 1. Megközelíthetőség

Budapest V. kerület, Erzsébet tér 7-8. www.noburestaurants.com

A NOBU-t mindenki meg tudja találni – csupán a közlekedési csomópontként funkcionáló Deák térre kell eljutni, onnan pedig már csak egy rövid séta. Autóval nehéz parkolni + a szakét ki kell hagyni, ezért csak végszükség esetén ajánljuk a használatát. A többi tudnivalót már Oszi leírta, így nem szaporítom tovább a szót.


Nagyobb térképre váltás 

 

 2. Ételek

Az ételekről sem akarok/tudok többet hozzáfűzni a bejegyzés szerzője által elmondottakhoz. Mindent leírt, amit érdemes róluk tudni. Inkább ejtenék néhány szót a korábbi látogatásunkról. Még 2010-ben döntöttünk úgy, hogy Tünde szülinapját a Nobuban ünnepeljük. A hivatalos megnyitó előtt 3 nappal történt az eset, érdekes volt utána a TV-ben látni a megnyitóról késült felvételeket, amelyen András mellett Robert De Niro is szerepelt (a Nobu világméretű hálózatának egyik tulajdonosaként). :) Sajnos képek nem készültek a látogatásunkról, illetve az emlékek is megfakultak már. Annyi bizonyos, hogy már akkor lenyűgöztek minket – mind az ételekkel, mind a környezettel. Tünde csak ennyit írt a naptárába: „Fantasztikus volt a feeling és a kaja is! Asszem, nálam most ez visz mindent!”. Többet nem is fűznék hozzá. :)

 

 3. Kiszolgálás

Erről is írt Oszkár, de azért összefoglalnám: Profi pincérek, akik kedvesek, odafigyelnek a vendégekre és hangosan, „ordítósan” köszönnek, amikor azok belépnek az étterembe, majd az asztalukhoz vezetik őket. Egyetlen rossz szót nem lehet róluk mondani, példát vehetne róluk a helybéli tulajdonos is…

 

 4. Feeling

Romantikus félhomály honol az étteremben, így igazán jó képeket nem sikerült készítenünk, de azért néhány feeling-fotót megosztunk Veletek.

2012-04-06 21-14-54 82

2012-04-06 21-14-10 7

A belső tereket kifinomult egyszerűséggel bíró, modern, stílusos japán elegancia jellemzi.

2012-04-06 19-05-54 92

2012-04-06 19-08-08 982

A fenti jellemzők mellett a makulátlan tisztaság is uralta a teret. A mellékhelyiségekben nem különben.

2012-04-06 19-05-01 292

2012-04-06 20-57-27 476

2012-04-06 19-06-03 262

 

 5. Árak

 A fenti, ínyenc menüsor 20 250 forintba került volna, de mi a Bónusz Brigád jóvoltából 10 125-ből megúsztuk. (Nagyon kelendő volt egyébként az akció, mert 630 vásárlót jelez az oldaluk!) Ezen az áron nagyon megérte és még talán a 20 ezres ár is elfogadható a Nobu 6 fogásáért, de ha még hozzávesszük az italokat is, nem egy olcsó mulatság náluk étkezni. Az a’la carte étlapjuk fent van a Nobu weboldalán, láthatóan nem olcsók az ételeik.

Négyen 12 480 forintot fizettünk az italainkért, amelyben volt egy kis szaké kíséret is.

2012-04-06 21-09-18 220

Ahogy már többször említést tettem róla, a kedvenc alkoholom a szaké. Főleg melegen szeretem, ezért most is úgy kértük. Csupán egy szakéjukat ajánlották melegen, ez pedig a Junmai Sado No névre hallgatott, amelyből 180 ml 2 500 forintba került. Nagyon jól eshetett, mert ahogy nézem a számlát, arról az derül ki, hogy kettőt is kértünk belőle. :)

2012-04-06 19-05-42 921

Szóval árban kemények, ami valahol érthető is. Komoly renoméjuk van világszerte, minőségi alapanyagokból, minőségi ételeket készítenek, amelyeket profin tálalnak a kellemes környezetben. Az ilyesmit meg kell ám fizetni. Ha akciós csomagot dobnak az éterbe, semmiképpen se hagyjátok ki, úgy tutira megéri az élmény!

 

 6. A Gasztrotúrák összegzése

A japán-perui kombóban biztosan verhetetlenek! :) Nálunk csak a japánban is élen járnak – bár jó volt a Fuji és a Wasabi is a saját nemében, de egyáltalán nem esik nehezünkre a japán ranglistánk egyértelmű nyertesévé kikiáltani a Nobut! Minőségi alapanyagokból készült, ízletes és izgalmas ételeket szervíroznak a profi pincérek, igencsak kellemes környezetben. Igényes az egész és nagyon romantikus hangulatú. Pároknak randihelyül és üzleti ebédek, vacsorák lebonyolítására is kiváló. Az egyetlen negatívum, amit említhetünk, az árszínvonal, ugyanis sajnos csöppet sem olcsó. Na de valamit valamiért – nyilván nem véletlen a hely pozícionálása, aki hajlandó és képes megfizetni, biztosan nem fog csalódni benne!

 

Pont: 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroturak.blog.hu/api/trackback/id/tr374679917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása