Budapest, nU – Bor és Bisztronómia,  2012. november 09. / Feri

Mivel is kezdhetnénk a bisztrósorozatunkat, mint az egyik kedvenc éttermünkkel a nU – Bor és Bisztronómiával. Előre jelzem, hogy elfogultak vagyunk velük, ugyanis a sok látogatás során nagyon megkedveltük mind az ott készült ételeket, mind a személyzetet – egyszerűen nem bírunk róluk leszokni! Hogy miért? Ha elolvassátok a bejegyzést, megtudjátok.

2012-11-11 15-14-19 573

Emlékeztetőül, ezen sorozatunk célja, hogy számba vegyünk minél több magyar bisztrót – jót/rosszat, olcsót/drágát egyaránt. Ezzel szeretnénk minél teljesebb képet adni a magyar bisztróhelyzetről – vagy utalva e cikk tárgyára, a bisztronómiáról.

Mint már többször említettem, a nU bisztró az egyik kedvenc éttermünk, ezért amikor csak lehetőségünk van rá, meglátogatjuk őket. Hála istennek sokszor megtehetjük, hiszen igazán olcsón (3 ezer alatt) kínálnak 3 fogásos, nem akármilyen menüt. Korábban szinte minden vasárnap megjelentünk (főzni lusták vagyunk, a szombat pedig a Laci!Konyháé volt, amíg el nem költöztek), az utóbbi időben pedig hétköznap esténként is betérünk hozzájuk.

Az nU bisztróval, ami akkor még U26 bisztronómiai fakultáció néven futott (milyen ötleletes név, nekem egyébként jobban tetszik, mint az új), tavaly nyáron találkoztunk először a Gourmet fesztiválon. Akkor egy isteni spárgafőzeléket kóstoltunk tőlük, libamájhabbal, tökéletes tojással és rukkolával. Egyből lenyűgöztek minket, így nem volt kérdés, hogy az éttermükbe is el kell látogatnunk.

spargafozi

Bő 1 hónappal később ez meg is történt. Egy szép nyári napon leültünk a teraszukra és vártuk a csodát.

2012-04-14 14-35-34 521

A csoda nem volt 100%-os, mivel a kiszolgálás akadozott és össze-vissza érkeztek a fogások. Az ételekkel nem volt probléma – 1-2 fogás azért még picit gyengébb volt –, de a személyzeten nagyon látszottak a kezdeti nehézségek (nemrégiben nyitottak). Ennek ellenére és az igazán megfizethető árszínvonal hatására, többször visszatértünk és egyre jobban megszerettük őket. Egy idő után eltűntek a személyzet gyengébb tagjai és ezzel együtt a hibák is. Például az amuse bouche már nem a levessel érkezett, hanem az étkezés megkezdése előtt (ahogy kell), illetve mindig azt kaptuk, amit rendeltünk. Az ételek is egyre jobbak lettek és nagyon gyorsan az abszolút kedvencünkké váltak. Köszönhető ez elsősorban az akkori séfnek, Bernát Dánielnek, illetve az „új” személyzetnek. Hihetetlen, mekkora különbség van egy-egy pincér között, például az első alkalommal minket kiszolgáló „kislány” és a mostani felszolgálók között. Az első egy nyári munkát végző diáknak tűnt, aki úgy gondolja, hogy ezt mindenki meg tudja csinálni, a másik oldalon pedig olyan emberek vannak, akiknek ez láthatóan nem csupán a szakmája, hanem hivatása, ami minden mozdulatukon jól érzékelhető.

Mindegy is, a lényeg, hogy a kiszolgálás fel tudott nőni a konyhához, így egyre gyakrabban tűntünk fel az Eiffel-téren egy-egy szombati és/vagy vasárnapi ebédre.

2011-07-09 12-51-30 891

Mindig izgatottan vártuk, hogy mivel lep meg minket Dani, abban pedig biztosak voltunk, hogy nem lesz unalmas, nem fogunk csalódni. Egyszerű ételeket varázsolt remekművé, mindig „megszínezte” kicsit a tányérokat. Számunkra egy biztos ponttá vált az U26 (a névváltás után a nU), ha nem volt ötletünk egy-egy ebédre, hozzájuk mentünk. Egyre csak feljebb és feljebb jutottak – mind minőségben, mind a mi listánkon.

A kreativitásuk különösen tetszett – és nem csak a séf alkotóképessége. Amikor például Dani egy hosszabb nyaralásra indult, vendégséfeket hívtak, hogy még színesebbé tegyék az éttermet. Olyan nevek főztek azon a héten, mint például Kerekes Sándor (Almárium), Ádám Csaba (Kereskedőház) vagy Takács Lajos (Olimpia). Aztán amikor Dani visszatért Indonéziából, az ott szerzett tapasztalatokat kamatoztatva még izgalmasabbá tette az étlapot.

2011-12-17 14-12-35 655

Mindezt továbbra is olcsón! Ekkor már egyértelműen ők voltak a kedvenceink, ha valaki tanácsot kért étterem ügyben, ők voltak az elsők, akik eszünkbe jutottak.

Aztán, áprilisban, mint derült égből a villámcsapás, jött a hír: Bernát Dániel külföldön folytatja karrierjét. A városi legenda szerint kb. 3 perc alatt született meg a döntése egy búcsúsörözésen. Történt ugyanis, hogy az U26 melletti Mix Club üzletvezetőjének elköszönő koccintásán „méltatlankodott” neki Dani, hogy „Persze, engem sose visznek sehova”. Erre érkezett a gyors invitáció: „Hát gyere”. Daninak se kellett több, felmondott, itt hagyott csapot-papot és pár nap múlva már a Karib-térségben lévő, St. Maarten szigeten süttette a hasát és sütötte a finom falatokat.

Érthető, nem is hibáztatom érte. :)

A hír hallatán el voltunk keseredve és féltünk attól, hogy „elveszítjük” a nU bisztrót. Dani addigi helyettese, Kurucz Attila még Dani felmondása előtt átigazolt az Innio Borbár konyhafőnökének, így ő nem vehette át a stafétabotot. A többi szakács is nagyon ügyes, de talán még nem voltak eléggé felkészülve a konyhafőnöki posztra.

Végül a tulajdonosok találták meg az új séfet, aki már régebben is szóba került, még a Dani előtt. Palotai Csabáról van szó (Brill bisztró), ő vitte tovább a konyhát Dani utódjaként. Ennek hatására picit megváltozott az egész étterem. Az eddigi színes ételek, picit átlagosabbá váltak, a kreativitás egy apró mértékben visszaesett.

2012-04-14 15-17-36 444

Szerettük Csaba főztjét is, de valahogy nem illett ebbe a környezetbe. Ennek ellenére mi továbbra is rendszeresen látogattuk a nUt, és azt tapasztaltuk, hogy a kezdeti bizonytalanság után Csaba is egyre jobban beilleszkedett a csapatba, a színvonal is javult és egyre jobban közelített a mi ízlésünkhöz. De valami mégis hiányzott, valahogy nem volt ugyanaz a nU – ha csak nüansznyi is volt a különbség, de feltűnt.

Azután körülbelül 2 hónappal ezelőtt történt, hogy ismét megjelent a konyhában Fülepi Kálmán (korábban Dani szabadsága alatt vendégséfként főzött 1 hétig). Aztán ott is ragadt és átvette a stafétabotot Csabától. Azóta ő irányítja a konyhát és az eddigi tapasztalatok alapján visszatértünk a nU „fénykorába”. Visszatért a fantázia, a lazaság a meglepetés. Csak így tovább! Reméljük, Kálmán marad pár évig és nem kell izgulnunk, hogy a kedvenc helyünk megváltozik.

FYI: Dani egyébként újra Budapesten tevékenykedik, mégpedig a Bagolyvár étterem séfjeként. Érdekes párosítás, mi mindenképpen le fogjuk őket tesztelni. Csaba pedig a Vinapolis Naphegy Borbár és Étterem egyik séfje. Őket is meg fogjuk látogatni, amint alkalmunk nyílik rá.

De kanyarodjunk vissza az eredeti témánkhoz, a nUhoz. A séfváltások során nem csak a csapat változott, hanem az étterem koncepciója is átalakult. Már a név is jelzi, hogy nagyobb figyelmet szentelnek a borra – külön sommelier foglalkozik a borkínálattal, de minden egyes felszolgáló kitűnően tud ajánlani az ételek mellé illő itókát. Bár a borrészleg kicsit lassan indul(t) be, de jó úton haladnak. Plusz pont jár azért, hogy az unalomig ismert borok mellett/helyett inkább kisebb, különlegesebb, kézműves borászatokra koncentrálnak.

2012-11-11 15-30-00 134

Változott az étlap koncepciója is. Korábban 3 kategóriába sorolták be az ételeket, és ezekből lehetett választani 3 fogást – 1 előételt, 1 főételt és 1 desszertet. Persze lehetett egyesével is válogatni, a fogások egyenként be voltak árazva. Az előételek 650 Ft-ba kerültek, a főételek 1 700 Ft-ba, a desszertek szintén 650 Ft-ba. De ha egyben rendeltünk 3 fogást, akkor hétköznap a déli órákban már 1 650 Ft-ért megkaptuk azokat – azon kívül pedig 2 700 magyar forintot kell érte leperkálnunk (régebben még ez a megkülönböztetés sem volt, a 3 fogásos menünek egy ára volt, bármikor fogyasztottuk – de ezzel ne is foglalkozzunk, még így is nagyon jó áron jutunk hozzá, az ételekhez).

Például április 2-8. Között ezekből:

2012-04-07 14-59-18 724

2012-04-07 14-59-24 619

Amint az az étlapon is látszik, a főfogások között volt pár olyan (jelen esetben 3), aminek választása esetén még rá kellett dobni párszáz forintot a fix árra. Illetve állandó kínálatként szerepelt  a menüben a marha és a csirke burger.

Ami viszont már érdekesebb, az új koncepció. A menü lehetősége 2 700-ért ugyanúgy megmaradt, csak a választék lett szűkebb – 2 előétel, 3 főétel és 3 desszert közül állíthatjuk össze a 3 fogást. Július 18-án például így nézett ki a menü:

IMG 20120718 192727

Kiegészült az étlap a’la carte fogásokkal, amit napi ajánlatnak hívnak.

IMG 20120718 192718

Ezen napi ajánlat közé bekerülnek a menüben is szereplő ételek, néhány állandó kedvenc, illetve egy-két heti újdonság. Talán szerencsésebb lenne heti ajánlatnak nevezni, mert eddigi tapasztalataink alapján nem újul naponta.

Ha őszinte akarok lenni, nekem jobban tetszett a korábbi verzió. Valahogy letisztultabb és érthetőbb volt. A változással pedig az árak is emelkedtek, hiszen ha a nagyobb választékból szeretnénk választani, akkor azt meg is kell fizetnünk. Illetve a bisztrókról leírt korábbi véleményembe is jobban passzolt az U26 Bisztronómiai Fakultáció, mint a nU Bor és Bisztronómia. De így sem lóg ki.

Mi ugyanúgy szeretjük a megújult nUt is. Különösen, hogy egyre nagyobb figyelmet szentelnek a kézműves termékeknek, például az eddigi „nagyüzemi” szörp mellett már házi szörpöt is lehet kapni (pl. isteni levendulaszörpöt!), illetve a borválasztékban is inkább a kisebb, de annál érdekesebb pincészetekre koncentrálnak.

2012-10-06 14-35-04 406

Hogy alátámasszam az eddig leírtakat, nézzünk néhány nU kreációt, mire is képes Fülepi Kálmán és csapata.

Kezdjük az elején, az amuse bouche-okkal. Mostanában sokszor kapunk meglepetés köszöntőt, amik már önmagukban is művészi alkotások. Ilyet (kápiapaprika 3 féle textúrában, grillezett kecskesajt – tetején kávés grillázzsal , olíva, balzsamecet)

2012-09-21 20-29-58 451

ilyet (horvát sonka és kecskesajt)

2012-09-29 20-12-05 187

vagy akár ilyet (lilakáposztahab, kacsamell).

2012-11-11 14-30-09 521

Gyönyörűek, nem? De nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem igazi ízbombák. Itt tényleg eleresztheti a fantáziáját a csapat, mi nagyon jó közönség vagyunk erre. Imádjuk, hogy így indul az étkezésünk!

Ezután természetesen az előételek következnek. Ebben sem szoktunk csalódni!

Itt van például egy Lazac caviche, salátával és pattogatott kukoricával.

2012-08-29 19-45-52 440

A lazac önmagában is elég lett volna, hiszen nagyon finom volt, de a pattogatott kukorica „csavart” rajta egyet. Erről beszéltem, amikor a fantáziadús konyháról volt szó.

De az igazi kedvencem mostanában a Balzsamecetes csirkemáj fagylalt, friss salátával és házi bagettel  volt.

2012-09-15 15-40-23 531

A csirkemájfagylalttal nem tudtunk betelni. Másnap is visszamentünk repetázni.

A főételek folytatják a megkezdett sormintát: szépek, színesek és nagyon finomak.

A személyes kedvencem: Csirkeszíves zúzás rizottó kacsamellel.

2012-08-29 20-03-32 588

Ha csak ezt a fogást ettem volna a nUban, akkor is áradoznék róluk. Minden összetevője külön-külön is megállná a helyét, de így egyben hatalmasat ütött. Kicsit „soknak” tűnhet ennyi minden egyben, de higgyétek el, nem volt az. Tökéletes volt! És szemrevaló is. Ez azon fogások egyike, amit sosem felejt el az ember.

A kacsa egyébként Kálmán egyik nagyon kedvelt alapanyaga, rengeteg kacsafogás készül a nU konyháján. Íme még egy, a rozé kacsamell, vaníliás-céklás rizottóval, friss kecskesajttal és rukkolával a tetején.

2012-09-05 20-46-47 823

Még szerencse, hogy a kacsa nekem is az egyik kedvencem. Tünde is kedveli, ezt pedig pláne szerette, hiszen kecskesajt volt rajta. A rizottót egyébként is szívesen fogyasztja, ilyen formájában főleg nem hagyhatta ki.

De hagyjuk a kacsát, jól bánnak a többi hússal is. Itt van például a főtt marhapofa chilis-tonkababos csokoládémártással, répapürével és zöldbabos kelkáposztával.

2012-09-15 15-53-58 771

A marhapofa szétomlott a számban, a répapüré izgalmas volt, de az egész fogásra a csokoládémártás tette fel a koronát. Egy újabb remekmű!

A végén pedig 2 tengeri herkentyűből készült főételt mutatnék. Először egy tőkehalat, ami a bőrén sült és egy cukkinis spenót főzeléket koronázott meg.

2012-09-21 20-59-43 873

Itt említeném meg, hogy a köretek nem csak elkísérik a húsokat/halakat, hanem önmagukban is értékesek. Egy focis hasonlattal írnám le, mire is gondolok: ha a húsokat csatárként határozzuk meg, akkor a köret és az egyéb kiegészítők jelentik a középpályásokat, védőket és kapust. Mind ugyanolyan fontos részei a csapatnak, csak a csatárok kerülnek rivaldafénybe, hiszen ők rúgják  a gólt. De ez nem lenne lehetséges a többiek nélkül. Csakhogy teljes legyen a kép, ebben a csapatban Kálmán az edző. :)

A végére pedig egy egyszerű ételt hagytam: sertésoldalas tarhonyával. Eddig nem hangzik izgalmasnak, de ha elmondom, hogy fekete kagyló került a tetejére, máris érdekesebb lesz, ugye?

2012-10-06 14-02-24 1

Ez már-már fúziós konyha. De kiválóan megfért a tányéron a „parasztos” tarhonya hússal és az elegáns kagyló. Sőt! Egészen remek lett a végeredmény.

Az étkezések megkoronázása a desszert feladata és ez a nUban meg is történik.

Készítenek hagyományos desszerteket nU módra, mint például túrógombócot (aszaltgyümölcsös túrógombóc, pirított mazsolával és édes tejföllel),

2012-09-05 21-09-56 149

máglyarakást (aranymorzsa mártással),

2012-10-06 14-30-48 296

vagy palacsintát (almás-fahéjas palacsinta + angolkrém, tej, tejszín, fahéj, vanília).

2012-11-02 14-56-39 374

Ugye, hogy ott van bennük a nU féle fantázia?

De néha „eleresztik” a fantáziájukat és készítenek például Macaront, langyos koffeinmentes kapucsínó habbal

2012-09-29 20-57-59 781

vagy sütőtökös sütit speciálisan Tündének (kapros fehércsokival). :)

2012-10-28 13-48-21 491

Egy szó mint száz, desszertben is alkotnak maradandót. Nehéz volt kiválasztani, hogy melyeket soroljam fel itt, hiszen a rengeteg elfogyasztott sütemény/fagyi/torta közül kevés olyan volt, amik nem nyűgöztek le.

Gyorsan be is fejezem az írásomat, míg eszembe nem jut egy újabb olyan fogás, amit be akarok mutatni, mert azt legalább látni kell.

Ha még több képre vágytok a nUról, csekkoljátok a facebook oldalunkat!

 

 1. Megközelíthetőség

Budapest, VI. kerület, Teréz körút 55-57. (Eiffel tér) www.bisztronomia.hu

A helyszín nem változott az előző írásaink óta, csak a név. Ugyanúgy a Nyugatit kell megcélozni, ha a Nuba akarunk eljutni. Ha autóval megyünk, a környék valamelyik utcájában vagy akár a Westend parkolójában tehetjük le a járművünket.


Nagyobb térképre váltás

 

 2. Ételek

Remélem, elég jó képet adtam a fentiekben, hogy milyen ételek készülnek a konyhán. Szép megjelenés, kreatív összetétel és finom íz jellemzi őket. Nem mondom, hogy minden 100%-osan sikerül mindig, mert nem így van. Ettünk már kissé túlkészült húst, illetve egy-egy fogás nagyon ritkán nem talál be nálunk teljesen. De hatalmas a mintánk és tényleg csak nagyon ritkán fedezhető fel bármilyen apró „hiba”. Viszont mindig van új a nap alatt, és minden esetben ér minket egy-egy pozitív meglepetés, amikor a nUt választjuk (elég sűrűn). Ellenőrizve a heti étlapjukat mindig találunk olyan fogást, ami felkelti az érdeklődésünket és ami miatt nem tudjuk kihagyni a heti nU adagunkat. Bármikor betérünk, bízhatunk abban, hogy nem csalódunk és elégedetten távozunk.

Egy szó, mint száz, folyamatosan magas színvonalon dolgoznak, és egy-egy apró hiba fel sem tűnik a sok-sok tökéletes étel között.

 

 3. Kiszolgálás

Ebben változott a legtöbbet a nU a korábbi bejegyzésünk óta. Akkor még azt írtam, hogy „ezen a téren elég sokat kellene fejlődniük”. Jelentem, megtörtént! Látványosan nagy a különbség. Minden egyes pincéren látszik, hogy szeretnek itt dolgozni és szeretik a gasztronómiát. Bármikor kérdezhetünk az adott hét menüjén szereplő ételekről és meg is kapjuk az információt, anélkül, hogy a konyhába rohangálnának ezen infókért. Ezen kívül el tudunk velük beszélgetni a magyar – vagy akár a nemzetközi – gasztronómia alakulásáról. Képben vannak, hogy milyen éttermek nyíltak vagy zártak be az utóbbi időben és milyen változások történtek egy-egy helyen. Megmondom őszintén, sokszor innen értesülünk egy-egy jobb „alanyról”, amit ki kell próbálnunk, le kell tesztelnünk. Megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, hiszen ők is nyitottak ezekre az információkra – ez külön öröm számunkra.

És nem csak azért mondom, mert már szinte haza járunk a nUba. Ahogy lemorzsolódott a személyzet gyengébben teljesítő része, azonnal érezhető volt a javulás. Nem történtek bakik, kedves volt mindenki és folyamatos magas szinten teljesített a kiszolgáló személyzet is.

Le kell szögezni, hogy nem csak Kálmán főztje miatt járunk ide ilyen sűrűn. Hatalmas szerepe van ebben a személyzet többi tagjának is. Köszönjük nekik utólag és előre is az élményeket. :)

 

 4. Feeling

A nU bisztró hangulata megegyezik az első alkalommal tapasztaltakkal. Amikor először voltunk, akkor az étterem egy részét egy DJuice pult foglalta el (bizonyos időben lehetett itt Telenor termékeket vásárolni), de ők azóta eltűntek – és magukkal vitték a nevet is, ezért lett az U26-ból nU bisztró. Sajnos a kivetítők is eltűntek ezzel együtt, pedig azt nagyon szerettük, jól feldobta a hangulatot.

2011-11-22 20-00-26 816

Ezen kívül eltűnt a „graffiti” fal is, ahol rengeteg érdekes információt fedezhettünk fel.

2011-12-03 14-48-32 903

Helyére került a borfal, ami kicsit komolyabbá, elegánsabbá, felnőttesebbé teszi az egész belső teret.

IMG 20120611 203355

2012-11-11 14-52-10 669

(Az egyik utolsó alkalommal láttam az üveg mögött egy asztalt és jegyeztem meg Tündének, hogy lehetne ott egy különleges asztal – Borasztal vagy valami hasonló elnevezéssel –, a séf asztala mintájára. Csak egy ötlet volt...)

Összefoglalva fiatalos, könnyed belső tér, az ember nem érzi magát kényelmetlenül a hétköznapokon sem.

2012-11-11 15-08-46 435

2012-11-11 15-08-54 874

Mi nagyon szeretjük.

 

 5. Árak

Ugyanazt tudom írni, mint korábban: A nU bisztró egy igazán olcsó hely. 2 700 Ft a 3 fogásos menü (esténként és hétvégén, napközben kevesebb), de ha a’la carte rendelünk, akkor is meg tudjuk úszni 10 000 Ft alatt. Nekünk legalábbis mindig sikerül, és ebbe belefér még 1-1 pohár bor is.

 

 6. A Gasztrotúrák összegzése

„Jó eséllyel törzsvendégek leszünk, hacsak nem romlik a színvonal.” – írtam ezt 2011 júliusában. Most már kijelenthetem: a nU bisztró a törzshelyünk! nU függők lettünk! Nem véletlenül.

Az ezen cikkben felvázolt véleményünket nem egy és nem is két látogatás után alkottuk meg. Több, mint 1 éve heti rendszerességgel ebédelünk/vacsorázunk a nU – Bor és Bisztronómia nevű, kiváló étteremben. Nem azért járunk ide, mert olcsók – olcsón lehet rengeteg helyen enni! És nem is kapunk ingyen ebédet. Az ok az, hogy itt tényleg minden egyben van: nagyon magas színvonalon elkészített ételek jó áron, kedves, barátságos és profi személyzet. Illetve viszonylag közel is vannak hozzánk és könnyen megközelíthető a helyszín. A mi elismerésünket a nU a napi normál működésével vívta ki.

Ajánljuk mindenkinek: fiataloknak és idősebbeknek, kisebb pénztárcával rendelkezőknek (inkább ide menjetek, mint a szemközti McDonald’sba) és gazdagoknak, aki szeretnek nagyon jókat enni vagy csak még most ismerkednek a gasztronómiával. Bárki megtalálhatja itt a számítását.

Ha valaki viszont a minimum 100 tételes étlapot keresi (hatalmas méretű adagokkal), az inkább menjen máshova, mert itt egy szűkebb, de annál magabiztosabb menüvel dolgoznak.

Pont:  8,5/10

online póker

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroturak.blog.hu/api/trackback/id/tr594907177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása